Review Coral Reef (4+), actie vanaf de eerste seconde! Coral Reef (4+)

Inleiding.
Er zijn heel veel verschillende spelletjes op de markt. Er verschijnen er elk jaar honderden. Veel te veel om allemaal te spelen. De meeste spelletjes blijven onbekend bij het grote publiek. Ook wanneer ze heel goed zijn. Sommige spellen zijn nu bekend terwijl ze 30 jaar geleden op de markt zijn gebracht en niet verkochten. Sommige spellen zijn bekend, maar zijn die ook goed? Of is het de reclame die ze doen verkopen? Wat maakt het ene spel beter dan het andere spel? In deze blog zullen proberen antwoorden te geven vanuit de spelelementen.

Spel
Coral Reef is een zoekspel voor kinderen vanaf 4 jaar.
Regels
Wijs zo snel mogelijk de omgedraaide plaatjes aan in het koraalrif.  En daar ligt de kracht van dit spel. Iedereen kan het!
Beschrijving
Het zoeken van de vissen en andere zeedieren in het koraalrif is te vergelijken met de zoekboeken van “Where’s Wally?” (het rood-wit gestreepte mannetje). Je krijgt een plaatje en zoekt vervolgens in het koraalrif dezelfde.  Als je ze ziet, wijs je ze aan.
Elementen
Snelheid. Omdat je met twee of meerdere spelers speelt, zit er druk op de zoeksnelheid. Je zult namelijk eerder moeten zijn dan de andere spelers wil je beloond worden met een zeediertje. Dat zeediertje leg je zichtbaar voor alle spelers op je eiland. Dat verhoogd de motivatie voor de andere spelers een volgende ronde nog beter hun best te doen. Je ligt namelijk zichtbaar achter.
Draaien. Bij het omdraaien van de zoekkaarten begint de strijd. Omdat beter te laten verlopen kun je als ouder de kaarten omdraaien voor je kinderen of elk kind apart een kaart laten omdraaien.
Motoriek. Het spel is gemaakt om twee plaatjes gelijktijdig aan te wijzen. Je hebt dus twee handen nodig om in het koraalrif de juiste vissen aan te wijzen. Dat vraagt iets van de fijne motoriek.  Mocht dat voor de allerjongste spelers niet lukken, zou je ook kunnen kiezen voor het omdraaien van één plaatje.
Schatkisten. Er is een mogelijkheid in het spel om schatkisten te verdienen. Dat is de kortste weg naar de overwinning. Waar je 5 zeedieren moet verzamelen voor de winst, kun je ook 3 schatkisten verzamelen. Dat betekent wel dat je bij het omdraaien van de kaartjes met schatkisten er op, extra alert moet zijn.  
Alle leeftijden / aanpassingen
De mogelijkheden tot aanpassen is eenvoudig waardoor het te spelen is door verschillende leeftijdscategorieën
1. Het bord bestaat uit puzzelstukken dat een makkelijke en een moeilijke kant heeft.
2. 
De puzzelstukken liggen telkens op een andere plaats waardoor het zoeken ook telkens ander is. Je speelt nooit hetzelfde spel. 
3. Wanneer je speelt met kinderen vanaf 3 jaar kun je kiezen voor het zoeken van één zeedier in het makkelijke koraalrif. Onze ervaring leert dat het dan mogelijk is samen te spelen.


Tip
Coral Reef levert heel veel spelplezier en voornamelijk fanatisme op bij de kinderen. Elke workshop op elke basisschool, ongeacht de leeftijd levert strijd op.  Om de strijd eerlijk te laten verlopen zouden wij de kinderen niet naast elkaar zetten maar tegenover elkaar. Dit om te voorkomen dat ze het zich belemmeren bij het zoeken. Er worden wel eens duwtjes en elleboogjes uitgedeeld om te kunnen winnen.
Tot slot
Vormgeving, tekeningen en kleuren zijn steeds belangrijker geworden. Vooral voor kinderen moet het spel ook leuk zijn om uit de kast te halen. Bij Coral Reef worden de puzzelstukjes, het koraalrif gevormd door frisse kleuren en is de beloning echt goed uitgewerkt. Kinderen kunnen kiezen tussen uit veel verschillende dieren. Van orka tot zeeslak.
Uiteindelijk zit de kracht van het spel in die ene regel en de spelelementen. De vormgeving is op de lange termijn ondergeschikt.
 
  Arjan Muller     16-03-2019 16:38     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.