Review The Great Tour versus Ticket To Ride Europe Inleiding

Als spelliefhebber, webshophouder en organisator van workshops op basisscholen, kom je wel eens spellen tegen die de moeite waard zijn om met elkaar te vergelijken. Gewoon omdat ze heel veel op elkaar lijken of we denken dat ze heel veel op elkaar lijken.
In dit geval hebben we The Great Tour (speelgoed van het jaar 2018) en Ticket to Ride Europe (populair en kent vele varianten) met elkaar vergeleken. We hebben gespeeld met 3 en 4 personen in gevarieerde samenstellingen. Met volwassenen en kinderen uit groep 5, 6 en 7 van de basisschool.

Beide spellen zijn echte gezelschapsspellen met als doel samen aan tafel een spelletje spelen. We hebben beide spellen met veel plezier en fanatisme gespeeld. En inderdaad, ze lijken op elkaar en toch op sommige punten heel verschillend.
We vergelijken spelmateriaal, spelregels (tactiek en geluk) en nog enkele andere zaken.

Spelmateriaal

Doos
Als je de doos ziet dan hebben beide spellen een retro vormgeving. Ze laten beide de betere tijden herleven. The Great Tour gebruikt het welkbekende Volkswagenbusje als vervoermiddel en de Ticket to Ride een stoomtrein.
Na het openen van de doos valt direct op dat je voor beide spellen de speelstukken, kaarten, treintjes en busjes goed kunt sorteren en opbergen. Lekker makkelijk en overzichtelijk.

Bord
Het bord van Ticket to Ride is twee keer zo groot als dat van de The Great Tour, verdeeld in 6 uitklapbare delen. Het klapt wat onhandig uit. Het lettertype is niet alledaags. Daarnaast zijn de Russische steden zijn nou niet echt bekend vanuit de lessen topografie op de basisschool.
Het bord van The Great Tour is compacter. Het kent maar 6 plaatsen die direct herkent worden. Zeker door de kinderen van groep 5 / 6 en 7.

Kaarten
Op de kaarten van beide spellen is goed zichtbaar wat je er mee kan en mag doen. De punten die je kunt verdienen, de routes, het vertrekpunt en de eindbestemming zijn helder weergegeven. De kleuren van de treinkaarten van Ticket to Ride komen goed overeen met de kleuren op het bord. En de souvenirs, de steden en kaarten van The Great Tour komen eveneens goed overeen met het bord. Beide spellen kennen een joker.

Speelstukken
Bij Ticket To Ride is er gekozen voor plastic treintjes en stations. De uitzondering is het houten pionnetje dat de punten aangeeft. De speelstukken van The Great Tour zijn allemaal van hout. Zowel de grote bus die het vertrekpunt aangeeft als de busjes die route markeren, zijn van hout.

Regels
De spelregels zijn voor beide spellen goed en duidelijk beschreven in een overzichtelijk spelregelboekje. Na één keer lezen konden we direct aan de slag.  Bij de tweede keer spelen was het spelregelboekje al niet meer nodig. Bij beide spellen moet je routes leggen tussen een vertrekpunt en een eindbestemming. Hoe meer je legt, hoe meer punten je krijgt.

Geluksfactor en Strategie
De geluksfactor bij The Great Tour is wat ons betreft klein. Je ziet namelijk telkens de tickets waaruit je mag kiezen open op tafel liggen. Op de zichtbare tickets maak je reizen tussen twee steden. Na het uitvoeren van het ticket krijg je direct punten.
Als je goed kijkt naar wat je nu mag gebruiken en wat je de komende beurten mag gebruiken, dan:

* Kun je kaarten verzamelen voor de reis die je maken wil.
* Kun je reizen naar het vertrekpunt van de tickets als je er nog niet opstaat. De reis zonder ticket levert je toch nog één punt op.
*Kun je onbeperkt kaarten vasthouden voor de reizen die je wil maken als je nog niet kunt.
*Kun je jokers trekken als je bepaalde routekaarten niet hebt. Je hebt in ieder geval 1 kaart nodig van je vertrekpunt en eindbestemming.

De strategie is vooraf te bepalen aan de hand van de tickets die je ziet liggen en mag gebruiken. Maar ook de tickets die gaan komen in combinatie met de kaarten in je hand bepalen je strategie.
Tot slot kun je aan het einde verschillende kaarten te winnen. Door het verzamelen van de meeste souvenirs uit één stad, of van alle steden één souvenir krijg je aan het einde nog eens punten. Gedurende het spelen ga je jezelf richten op één van deze einddoelen. Dat ging vanzelf.

De geluksfactor bij Ticket to Ride is groter. Je trekt treinkaarten en kan daar eigenlijk altijd wel een route mee leggen. Dat is fijn en levert direct punten. Je wordt direct beloond voor de keuze van je gekozen kaarten en wat je legt op het bord. De kinderen vonden dat super leuk! Helaas win je daarmee het spel niet.
Of je wint of verliest, heeft te maken met de route kaarten die je blind trekt. Je weet niet wat je trekt maar moet er wel minimaal ééntje van houden. En wat je trekt is echt geluk. Ik trok voornamelijk tickets met vertrek en eindbestemming dichtbij elkaar. Dat zorgde ervoor dat ik met relatief weinig treinen, veel tickets kon gebruiken. Het leverde heel veel punten op en uiteindelijk de winst. Mijn dochter trok even veel tickets waarvan vertrekpunt en bestemming ver uiteen lagen. Ze kreeg ze niet gelegd en vond het op een gegeven ogenblik niet meer leuk. De kaarten waarvan je de route niet kunt leggen zijn aan het einde minpunten.
De strategie om alle routes direct te leggen die je kunt leggen levert geen winst op. Wel directe beloning maar geen winst. Iedere beurt een ticket trekken ook niet. Dat is afhankelijk van hetgeen je trekt.
Treinstations op knooppunten neerzetten waaraan andere spelers hun reis hebben liggen liggen, helpt wel iets om te winnen. Je kunt trajecten van andere spelers verbinden met jouw trajecten. 

Dwarszitten /Pesten

Iemand dwarszitten is een super leuk spel element. Het is heerlijk om te horen “Ah nee”, “Niet doen”. Dat dwarszitten kan bij beide spellen.
Bij Ticket to Ride kun je net de kleur treinkaarten wegkapen voor je tegenstander zonder dat je dat van de ander weet. Het dwarszitten van je tegenstander is dan gebaseerd op toeval.

Bij The Great Tour kun je een eigen route op het bord laten liggen om er voor te zorgen dat de andere spelers extra kaarten moeten spelen om over dezelfde route te gaan. Het pesten kun je bewust inzetten ook weer omdat de te plannen routes zichtbaar zijn. Heerlijk!

Conclusie
Laten we beginnen met te schrijven dat beide spellen heel leuk zijn om te spelen. Iedereen kan het spelen, van jong tot oud. Ze lijken veel op elkaar maar zijn toch verschillend.

Met ruime meerderheid is er gekozen voor The Great Tour! Vanwege:
  • Ticket to Ride duurde (gemiddeld 25 minuten) langer dan aangegeven op de doos en langer dan The Great Tour. De duur had effect op het plezier van de kinderen (en mijn vrouw).
  • Het verschil in de eindscores voor beide spellen is groot. De eindscores bij The Great Tour lagen telkens dicht bij elkaar. De verschillen van 1 of 2 punten. De verschillen in de eindscore bij Ticket to Ride waren groot. Dat grote score verschil leverde lichtelijke frustratie op met de vraag “Hoe kan dat nou?”
  • De strategie en de beperkte geluksfactor van The Great Tour.
  • En als laatste het dwarszitten van de tegenstander, dat bij de The Great Tour doelbewust kan worden uitgevoerd.


Algemene spelgegevens op de doos

The Great Tour                                             Ticket to Ride
Uitgeverij Tactic games                                 Uitgeverij Days of wonder
Aantal spelers 3 tot 6                                    Aantal spelers 2 tot 5 
Leeftijd 8+                                                   Leeftijd 8+
Duur 45 minuten                                          Duur 30-60 minuten
Ontwerpers Dennis Merkx & Kees Meis           Ontwerper Alan R. Moon
Prijs 26,95                                                   Prijs 39,95
 
  Arjan Muller     23-01-2019 09:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.