Review The Mind coöperatief kaartspel 8+ Er zijn heel veel verschillende spelletjes op de markt. Er verschijnen er elk jaar honderden. Veel te veel om allemaal te spelen. De meeste spelletjes blijven onbekend bij het grote publiek. Ook wanneer ze heel goed zijn. Sommige spellen zijn nu bekend terwijl ze 30 jaar geleden op de markt zijn gebracht en niet verkochten. Sommige spellen zijn bekend, maar zijn die ook goed? Of is het de reclame die ze doen verkopen? Wat maakt het ene spel beter dan het andere spel? In deze review zullen proberen antwoorden te geven vanuit de spelelementen.

Inleiding
Als zwijgen je kwaliteit is. Het lezen van het gedrag van anderen een tweede natuur. Je niet alles hoeft te vragen om het toch te weten, dan is The Mind het ideale spel. Hou je mond, kijk goed en heb geduld. Vooral dat laatste kan het team de overwinning opleveren.
Spelregels
The mind is anders. Het is een kaartspel waarin je samen probeert zo ver mogelijk levels uit te spelen. Of het echt coöperatief is, durf ik niet te stellen. Je overlegd niet. Je maakt samen geen tactiek. Je kijkt en leest het gedrag of minimale signalen van je team genoten. Allemaal om kaarten in de juiste volgorde uit te spelen.
Afhankelijk van het level krijg je een hoeveelheid kaarten. In Level 1 allemaal 1, en als je verder komt in Level 5 bijvoorbeeld 5 kaarten. Je krijgt extra levens en een ster. Iedereen klaar? Dan kan het kaartspel van start gaan. Wanneer je denkt dat je de laagste kaart hebt, gooi je deze op. Tot dat iedereen zijn kaarten heeft op gegooid. Zijn ze van laag naar hoog in de juiste volgorde opgegooid dan ga je met zijn allen een level verder. Zit er ergens een foutje in de volgorde dan kost dat een leven. Alle lagere kaarten worden gespeeld en het spel gaat verder vanaf de laagste kaart. Wanneer iedereen weigert een kaart te spelen, niemand weet of hij de laagste heeft, kun je eenmalig de ster spelen. Alle spelers leggen dan hun laagste kaart af en het spel gaat verder.
Spelelementen
Simpeler dan simpel kan het haast niet. De regels zijn zo eenvoudig. Elke leeftijd kan meedoen. Ondanks de advies leeftijd van 8 jaar. Wat het moeilijk maakt is het geduld van elke speler, de inschatting wat een ander verstaat onder hoge en lage kaarten, en het zwijgen. Vooral dat laatste is voor sommige kinderen echt lastig. En ook niet stiekem in de lucht een cijfer schrijven.
Bij ons aan tafel komen de meest vreemde bewegingen aan bod, om maar aan te geven dat jezelf zeker geen kaart uit wil spelen. Weg kijken is een goede techniek of helemaal de ogen dicht doen. Vervolgens wordt een ander uitgenodigd te spelen. Of voel je zelfs lichtelijke dwang. En dat hoeft dan niet altijd de laagste kaart te zijn. Want die ontwijkende gedragingen leiden af en zorgen er voor dat er ook weer fouten gemaakt worden. Dus blijf geconcentreerd!!
Omdat de kans dat je afgaat groot is nodigt het telkens uit voor een nieuw potje. “Nog een potje!”
Tot slot
Even iets helemaal anders. Dit kaartspel vanaf 8 jaar. Lekker kort. Lekker simpel. Even vlotjes tussendoor. Niet voor niets genomineerd tot familie spel van het jaar in Frankrijk 2018.
 
  Arjan Muller     30-08-2019 10:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.